1 dl till gram

Omvandla deciliter till gram. Hur mycket väger 1 dl i gram?

Många recept listar ingredienser i volymmått, som exempelvis deciliter, medan andra använder vikt, som gram. Vikten av en deciliter av en ingrediens kan variera beroende på hur tätt packad den är i måttenheten, och vikten beror också på ingrediensen i sig.

För att omvandla deciliter till gram behöver man känna till vikten per volymenhet av ingrediensen i fråga. Det finns tabeller och omvandlingsverktyg tillgängliga online som kan hjälpa till med denna omvandling, men det är också bra att veta ungefärliga vikter för vanliga ingredienser.

Som exempel så väger 1 dl vetemjöl vanligtvis mellan 60-65 gram, medan 1 dl strösocker eller råsocker väger cirka 85-90 gram. Havregryn brukar väga mellan 35-40 gram per deciliter och okokt ris brukar väga cirka 80-90 gram per deciliter.

När man följer recept är det viktigt att använda samma enhet för mätning av ingredienser som angivits i receptet. Om receptet kräver viktmätning kan man använda en köksvåg för att mäta upp rätt mängd av ingrediensen. Om receptet istället kräver volymmätning kan man använda en måttsats eller en litermått för att mäta upp rätt mängd av ingrediensen.

Att förstå hur man omvandlar mellan enheter för mängd och vikt är nyckeln till att lyckas med matlagning och bakning, och kan hjälpa till att göra recepten mer exakta och konsekventa.

Mjöl

  • Vetemjöl: 1 dl = 60 g
  • Rågmjöl: 1 dl = 55 g
  • Grahamsmjöl: 1 dl = 55 g
  • Maizena: 1 dl = 65 g
  • Bovetemjöl: 1 dl = 70 g
  • Kikärtsmjöl: 1 dl = 80 g

Socker

  • Strösocker: 1 dl = 80 g
  • Florsocker: 1 dl = 60 g
  • Brun farin: 1 dl = 80 g
  • Muscovadosocker: 1 dl = 80 g
  • Kokossocker: 1 dl = 75 g
  • Vaniljsocker: 1 dl = 90 g

Salt

  • Bordssalt: 1 dl = 120 g
  • Havssalt: 1 dl = 120 g
  • Flingsalt: 1 dl = 60 g

Ris och gryn

  • Ris (oförkokt): 1 dl = 80 g
  • Quinoa (oförkokt): 1 dl = 60 g
  • Havregryn: 1 dl = 35 g
  • Basmatiris (oförkokt): 1 dl = 80 g
  • Bulgur (oförkokt): 1 dl = 70 g
  • Risotto-ris (oförkokt): 1 dl = 90 g

Pasta

  • Spagetti (okokt): 1 dl = 40 g
  • Penne (okokt): 1 dl = 40 g
  • Fjärilspasta (okokt): 1 dl = 40 g
  • Tortellini (okokt): 1 dl = 50 g

Nötter

  • Mandlar: 1 dl = 60 g
  • Valnötter: 1 dl = 40 g
  • Cashewnötter: 1 dl = 50 g
  • Hasselnötter: 1 dl = 70 g
  • Pistaschnötter: 1 dl = 60 g
  • Macadamianötter: 1 dl = 100 g

Mjölkprodukter

  • Mjölk: 1 dl = 100 g
  • Grädde: 1 dl = 100 g
  • Yoghurt: 1 dl = 100 g
  • Kesella: 1 dl = 100 g
  • Mascarpone: 1 dl = 90 g
  • Cottage cheese: 1 dl = 120 g

Fett och oljor

  • Smör: 1 dl = 90 g
  • Olivolja: 1 dl = 90 g
  • Kokosfett: 1 dl = 85 g
  • Rapsolja: 1 dl = 90 g

Kött och fisk

  • Kött (rått, tärnat): 1 dl = 80 g
  • Fisk (rå): 1 dl = 60 g
  • Kycklingfilé (rå): 1 dl = 80 g
  • Nötfärs (rå): 1 dl = 100 g
  • Laxfilé (rå): 1 dl = 90 g

Frukt och grönsaker

  • Potatis (kokt): 1 dl = 70 g
  • Morötter (rårivna): 1 dl = 55 g
  • Ärtor (kokta): 1 dl = 80 g
  • Avocado (mosad): 1 dl = 100 g
  • Paprika (hackad): 1 dl = 50 g
  • Blåbär: 1 dl = 60 g

Observera att dessa vikter är allmänna uppskattningar och kan variera. Använd en köksvåg för exakt mätning när det är nödvändigt.