1 dl i gram

Omvandla deciliter till gram.

Många recept listar ingredienser i volymmått, som exempelvis deciliter, medan andra använder vikt, som gram. Vikten av en deciliter av en ingrediens kan variera beroende på hur tätt packad den är i måttenheten, och vikten beror också på ingrediensen i sig.

För att omvandla deciliter till gram behöver man känna till vikten per volymenhet av ingrediensen i fråga. Det finns tabeller och omvandlingsverktyg tillgängliga online som kan hjälpa till med denna omvandling, men det är också bra att veta ungefärliga vikter för vanliga ingredienser.

Som exempel så väger 1 dl vetemjöl vanligtvis mellan 60-65 gram, medan 1 dl strösocker eller råsocker väger cirka 85-90 gram. Havregryn brukar väga mellan 35-40 gram per deciliter och obelagt ris brukar väga cirka 80-90 gram per deciliter.

När man följer recept är det viktigt att använda samma enhet för mätning av ingredienser som angivits i receptet. Om receptet kräver viktmätning kan man använda en köksvåg för att mäta upp rätt mängd av ingrediensen. Om receptet istället kräver volymmätning kan man använda en måttsats eller en litermått för att mäta upp rätt mängd av ingrediensen.

Att förstå hur man omvandlar mellan enheter för mängd och vikt är nyckeln till att lyckas med matlagning och bakning, och kan hjälpa till att göra recepten mer exakta och konsekventa.

Hur mycket väger 1 dl av följande matvaror i gram?

Vikt på 1 deciliter av matvaror

Vad väger 1 dl havregryn?

Vikten av 1 dl havregryn kan variera beroende på hur packade havregrynen är i måttenheten, men generellt sett brukar 1 dl havregryn väga cirka 35-40 gram.

Vad väger 1 dl matolja?

1 dl matolja, till exempel rapsolja eller solrosolja, väger cirka 90-95 gram.

Vad väger 1 dl mjöl?

1 dl vetemjöl väger cirka 60-65 gram och 1 dl rågmjöl väger cirka 55-60 gram.

Vad väger 1 dl ris?

1 dl ris väger cirka 80-90 gram. Kokt ris har en lägre vikt då det absorberar vatten under tillagningen. En ungefärlig vikt för 1 dl kokt ris är cirka 40-50 gram.

Vad väger 1 dl salt?

Vikten av 1 dl salt varierar beroende på saltets densitet, dvs. hur mycket saltkornen packas i måttenheten. Generellt sett brukar 1 dl bordssalt eller havssalt väga cirka 120-130 gram.

Vad väger 1 dl socker?

Vikten av 1 dl socker kan variera men ofta sett brukar 1 dl strösocker eller råsocker väga cirka 85-90 gram.

För florsocker, som är finare än strösocker, kan vikten per deciliter vara något lägre, cirka 60-70 gram.