Hur många dagar är det kvar på året? När är nyårsafton?
Varför är det just 365 dagar på ett år?
Ett år har i genomsnitt 365 dagar på grund av jordens rotation runt solen.
Jorden tar ungefär 365,24 dygn (1 dygn = 24 timmar) att fullborda en omloppsbana runt solen, vilket innebär att det tar cirka 365,24 dygn från en vårdagjämning till nästa. För att lösa detta problem och hålla kalendern synkroniserad med jordens rotation runt solen, introducerades skottår.
Ett skottår är ett år som har en extra dag, vilket gör att det blir 366 dagar istället för 365. Skottår införs för att kompensera för den extra tiden som krävs för jordens omloppsbana runt solen. För att bestämma vilka år som ska vara skottår används en regel som säger att år som är jämnt delbara med 4 är skottår, men århundraden (t.ex. år 1900, 2000, 2100) är bara skottår om de är jämnt delbara med 400.
Således har vi ett genomsnittligt år på 365 dagar för att kompensera för jordens omloppsbana runt solen, och skottår införs för att justera tiden så att kalendern är synkroniserad med jordens rotation runt solen.
När infördes skottår?
Skottår infördes i den julianska kalendern år 45 f.Kr. av Julius Caesar, den romerska kejsaren.
Julius Caesar och hans astronomer insåg att kalendern inte var synkroniserad med jordens omloppsbana runt solen, vilket resulterade i att årets första dag flyttades allt längre ifrån vårdagjämningen. De bestämde sig för att införa skottår för att justera tiden och hålla kalendern synkroniserad med jordens rotation runt solen.
Den julianska kalendern var i bruk fram till 1582, då påve Gregorius XIII införde den gregorianska kalendern. Gregorianska kalendern används fortfarande idag och har en mer exakt regel för att bestämma vilka år som ska vara skottår.